Energie advies op maat (EOM)

Voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning, is de verplichte energieprestatieberekening (EPC-berekening) noodzakelijk. In de energieprestatieberekening moeten diverse bouwkundige en installatietechnische keuzen worden gemaakt. O.a; hoe wordt een woning geïsoleerd, geventileerd of verwarmd. Resultaat van de energieprestatieberekening is een getal. Wanneer dit getal kleiner is dan 0,4 wordt voldaan aan de regelgeving en kan de vergunning worden verleend.

EPC-berekening is slechts toetsmiddel.

De EPC-berekening is enkel een toetsmiddel vanuit de overheid, deze berekening zegt niets over het werkelijk te verwachten energiegebruik. Op basis van de uitgangspunten van de energieprestatieberekening moeten echter wel keuzen worden gemaakt t.a.v. de bouwkundige uitvoering van de woning en van de installaties. Voor opdrachtgevers en toekomstige bewoners van de woning is het niet eenvoudig om dergelijke keuzen te maken. Vaak is niet duidelijk wat de noodzakelijke investering is, en het daadwerkelijk energiegebruik bij bewoning van het pand is eveneens onbekend. Sinds de wijziging van de gaswet in juli 2018 is het niet meer mogelijk om een nieuwbouw woning te voorzien van een gasaansluiting. We moeten opzoek naar een nieuwe installatie voor verwarming en warmtapwater. Ook moet onze gebouwen steeds zuiniger worden in verbruik zodat we in 2050, CO2 neutraal kunnen worden. Maar welke installatie kan je het beste nemen voor mijn woning? Is er een alternatief voor de warmtepomp? Ben je benieuwd hoeveel euro je bespaard met het beter isoleren van je woning? Is het toepassen van triple glas rendabel? Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om op nul-op-de-meter te komen? Dit soort vragen kunnen we beantwoorden in een Energieadvies op maat (EOM).

Energie advies op maat (EOM)

Het Energie Advies op Maat biedt je de mogelijkheid om samen met ons beter naar de invulling van de bouwkundige uitgangspunten en de gebouw installaties te kijken in je nieuwe woning. Binnen deze optie ondersteunen wij jouw als opdrachtgever bij het maken van energie technisch meest interessante keuzes. Belangrijkste vraag daarbij is; Hoe komen wij tot een duurzame installatie die een hoge mate van comfort waarborgt en tegelijkertijd de stookkosten beperkt?

Adviesgesprek

Een energieadvies op maat (EOM) begint altijd met een gesprek. In het gesprek gaan we opzoek naar de wensen van de klant en het gebruik van de woning. De uiteindelijke installatie wordt volledig afgestemd op het gebruik van de klant. Voorafgaande aan het gesprek maken wij op basis van het ontwerp van het gebouw enkele berekeningen die we gaan gebruiken tijdens het gesprek. We gaan onderzoeken of meer isolatie rendabel is, of het zinvol is om triple glas toe te passen en hoeveel warmtapwater er verbruikt gaat worden. We gaan uitgebreid in op de verschillende installaties die in de markt te krijgen zijn en bekijken verschillende besparingsmogelijkheden. Aan het einde van het gesprek heb je een duidelijk beeld van de mogelijkheden en gaan we opzoek naar de meest economische installatie met de juiste eigenschappen en vermogen. Een gesprek duurt tussen de 2 en 3 uur.

Persoonlijk adviesrapport

Na het voeren van het gesprek gaan de adviseurs van PH bouwadvies voor je aan de slag. Alle gegevens uit het gesprek worden verwerkt in een op jouw situatie afgestemde berekening. Het resultaat van het adviesgesprek en de gemaakte berekeningen verwerken we in een persoonlijk adviesrapport. In deze rapportage is terug te lezen welke keuzen er zijn onderzocht en welke conclusie hieruit getrokken kan worden. Voor de verwarmingsinstallatie wordt er een type gekozen die afgestemd is op de warmtevraag van de woning. Met product specifieke software kunnen wij een configuratie maken van de verwarmingsinstallatie en bepalen of deze voldoet aan de warmtevraag van de woning. Tevens wordt er een offerte toegevoegd voor de installatie. Op basis van het gemaakte adviesrapport kan bij een installateur een offerte worden opgevraagd of kunnen offerten van installateurs met elkaar worden vergeleken. De belangrijkste uitkomst van dit rapport is de installatievergelijking. We maken een vergelijking tussen 2 of 3 installaties op verschillende vlakken. Niet alleen de investeringskosten voor het plaatsen en installeren van de installatie wordt met elkaar vergeleken, maar ook het verbruik van de installatie en de besparing van bijvoorbeeld een douchegoot WTW. Over een tijdsbestek van 20 jaar, wordt bekeken welke installatie in aanschaf en verbruik het goedkoopste is. Op basis van deze uitkomst kan jij een afweging maken voor de juiste installatie en bouwkundige uitgangspunten voor het nieuw te bouwen gebouw.

Bestaande gebouwen

Niet alleen voor nieuw te bouwen woningen is het energie advies op maat geschikt. Ook voor bestaande gebouwen is het mogelijk om een energieadvies op maat traject te volgen. Bij een bestaande bebouwing zal er breder gekeken worden naar het gebouw dan bij een nieuwbouw woning. Het zwaarte punt zal bij een bestaand gebouw meer liggen bij verduurzamingsmaatregelen dan bij een nieuwe verwarmingsinstallatie.

Kosten Energie Advies op Maat

Voor slechts € 775,- excl. BTW. ontvangt u een EPC-berekening inclusief een installatie advies op maat. Dit is een meerprijs van € 475,- excl. BTW op een ‘normale’ EPC-berekening. Deze prijs is van toepassing op vrijstaande woningen. Voor woongebouwen en seriematige woningbouw maken wij voor u een offerte op maat.

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in een Energie op Maat advies? Of heeft u meer vragen? Neem dan contact met ons op.