Vuurlastberekening

De vuurlast of vuurbelasting is een maat voor de hoeveelheid energie per m2 die vrijkomt op het moment dat een gebouw in brand staat en er volledige verbranding van het gebouw en de in het gebouw aanwezige  goederen en inrichting ontstaat.

Een vuurlastberekening kan voor verschillende doelen worden opgesteld.

Het berekenen van de permanente vuurbelasting van een gebouw kan resulteren in een reductie op de vereiste brandwerendheid van de hoofddraagconstructie van een gebouw. (De vuurbelasting is gerelateerd aan de materialen waarmee het gebouw opgebouwd is).Indien de permanenten vuurbelasting lager is dan 500 MJ/m2 kan de eis in sommige gevallen 30 minuten worden gereduceerd. Dit betekent dat bijvoorbeeld (stalen) balken en kolommen niet 60 maar 30 minuten brandwerend moeten worden bekleed. Het berekenen van de permanente en variabele vuurbelasting van een gebouw is een belangrijk onderdeel in de methode NEN6060 brandveiligheid grote brandcompartimenten. De resultaten van de vuurlastberekening bepaald de maximale omvang van de brandcompartimenten.


De adviseurs van PH Bouwadvies kunnen vuurlastberekeningen voor je maken. Voor het opstellen van een vuurlastberekening zijn de volgende gegevens van belang:

  • plattegronden van het gebouw;
  • gevel- en doorsnede tekeningen;
  • materiaal staat gebouw;
  • inventarislijst.

Als je meer wilt weten over vuurlastberekeningen, neem dan contact met ons op. We informeren je graag.