Vuurlastberekening

De vuurlast of vuurbelasting is een maat voor de hoeveelheid energie per m2 die vrijkomt op het moment dat een gebouw in brand staat en er volledige verbranding van het gebouw en de in het gebouw aanwezige goederen en inrichting ontstaat.

Advies vuurlastberekening

Veel brandbare materialen in een winkel

Een vuurlastberekening kan voor verschillende doelen worden opgesteld. Het berekenen van de permanente vuurbelasting van een gebouw kan resulteren in een reductie op de vereiste brandwerendheid van de hoofddraagconstructie van een gebouw. (De vuurbelasting is gerelateerd aan de materialen waarmee het gebouw opgebouwd is). Indien de permanenten vuurbelasting lager is dan 500 MJ/m2 kan de eis in sommige gevallen 30 minuten worden gereduceerd. Dit betekent dat bijvoorbeeld (stalen) balken en kolommen niet 60 maar 30 minuten brandwerend moeten worden bekleed. Het berekenen van de permanente en variabele vuurbelasting van een gebouw is een belangrijk onderdeel in de methode NEN6060 brandveiligheid van grote brandcompartimenten. De resultaten van de vuurlastberekening bepaald de maximale omvang van de brandcompartimenten.


De adviseurs van PH Bouwadvies kunnen vuurlastberekeningen voor je maken. Voor het opstellen van een vuurlastberekening zijn de volgende gegevens van belang:

  • plattegronden van het gebouw;
  • gevel- en doorsnede tekeningen;
  • materiaal staat gebouw;
  • inventarislijst.

Meer weten of een offerte aanvragen?

Wil je weten wat de vuurlast van je gebouw is als er brand ontstaat? Vraag dan een offerte aan bij PH Bouwadvies. Mocht je nog vragen hebben over de vuurlastberekening, neem dan contact met ons op.

Zoek je toch iets anders?

Ben je op zoek naar een andere branddienst? Ga dan terug naar onze hoofdpagina brand of direct naar de subpagina’s van onze branddiensten: