BENG utiliteitsbouw vergunningsfase

BENG-berekening in de vergunningsfase van utiliteitsgebouwen

Utiliteitsgebouwen, zoals kantoren, scholen, winkels en ziekenhuizen, hebben een andere functie en gebruiksintensiteit dan woongebouwen. Hierdoor stellen zij specifieke eisen aan de energieprestaties. De BENG-berekening tijdens de vergunningsfase van utiliteitsgebouwen is dan ook essentieel om de energie-efficiëntie van het begin af aan te optimaliseren en het gebouw aan de eisen te laten voldoen voor het verkrijgen van een vergunning.

Tijdens het ontwerpproces worden keuzes gemaakt die de energieprestaties van het gebouw bepalen. Zo zijn factoren als de gebouworiëntatie, de verhouding en kwaliteit van glasoppervlak, en de integratie van technische systemen voor verwarming, koeling en ventilatie van groot belang.

De BENG-indicatoren voor utiliteitsgebouwen zijn vergelijkbaar met die voor woninggebouwen:

BENG 1: De energiebehoefte van het gebouw in kWh per vierkante meter per jaar. Dit richt zich op het beperken van de behoefte aan verwarming en koeling.

BENG 2: Het primair fossiel energiegebruik. Hierbij wordt gekeken naar de efficiëntie van installaties en het gebruik van fossiele brandstoffen.

BENG 3: Het aandeel hernieuwbare energie. Dit moet aantonen dat een significant deel van de energie uit duurzame bronnen komt.

Bij utiliteitsgebouwen is het ook van belang rekening te houden met de gebruiksintensiteit. Een school heeft bijvoorbeeld andere openingstijden en piekmomenten dan een kantoor, wat invloed heeft op de energiebehoefte en energieconsumptie. Bovendien kunnen specifieke ruimtes, zoals laboratoria of serverruimtes, extra eisen stellen aan het binnenklimaat en de energieprestaties.

Zoek je toch iets anders?

Ben je op zoek naar een andere BENG-dienst? Ga dan terug naar onze hoofdpagina BENG of direct naar de subpagina’s van onze BENG-diensten:

BLIJF OP DE HOOGTE

PH Bouwadvies volgt de ontwikkelingen met betrekking tot nieuwe wet-en regelgeving op de voet. Wil je ook weten wat er gebeurt? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Lees hier alles dat je moet weten over BENG. Ingenieursbureau PH Bouwadvies bereid je met een webinar, handige blogposts, infographics en video's voor.

MEER WETEN OVER BENG?

PH Bouwadvies adviseert jou graag over de BENG. We hebben daarom alle belangrijke informatie op een rij gezet in informatieve blogposts, een webinar en hebben een handige checklist gemaakt. Bekijk het hier: