Hergebruik is altijd duurzamer dan nieuw. Met een bestaand gebouw sta je meteen ‘1-0’ voor. Maar vaak zijn mensen onnodig bang en kiezen dan maar voor nieuwbouw. Tijd voor kennisdeling en beter inzicht. PH Bouwadvies en PelserHartman delen hun praktijkkennis zodat jij zelf betere beslissingen kunt maken.

Er was eens…

Je kunt het zo oppakken en in het sprookjesbos planten. Het ‘Efteling huisje’ in Vught, daar is al heel wat over gezegd en geschreven. Het enige overgebleven landhuisje van het oude villapark, nog in originele staat. Maar niet voor lang meer… Samen met onze partners gaan wij het huis verduurzamen. Maar hoe gaan we dat nou aanpakken? Wat is ‘ouwe meuk’, wat kunnen we laten zoals het is en wat moet zeker aangepakt worden? Dat ga je allemaal lezen, horen en zien.

PH doet praktijkkennis op en gaat dat delen

We gaan het landhuisje verduurzamen. Dat lijkt misschien eenvoudig omdat de woning niet zo groot is. Maar groot of klein, alle vakdisciplines en technieken komen aan bod. Daardoor komen we heel wat te weten, ook van zaken buiten ons vakgebied! Die praktijkkennis gaan we met jou delen. Zo vind je straks dus alles dat een rol speelt bij elkaar.

Voor wie is deze case interessant? 

Natuurlijk is deze case zeer interessant voor mensen die overwegen om een oud of monumentaal pand te kopen en te verduurzamen. Toch is de kennis die we gaan delen zeker niet alleen interessant voor de particulier! Ook architecten, ontwikkelaars en aannemers kunnen hun voordeel doen bij de informatie die we gaan delen.

Total Station voor nulmeting

Welke onderwerpen passeren de revue?

De kennis die we opdoen wordt gebundeld per onderwerp. Zo schrijven we een stuk over ‘wel of juist niet isoleren van oude muren’. Hierbij laten we een restauratiearchitect aan het woord. We leggen uit hoe energieadvies tot stand komt. En hoe bouwfysica in oude gebouwen werkt. We besteden aandacht aan gevelreiniging en het gevelschilderwerk. Ook de warmtepompinstallaties komen uitgebreid aan bod. En uiteraard schrijven we over de adviesdiensten van PH Bouwadvies en het 3D meet- en tekenwerk van PelserHartman.

Andere voorbeelden van onderwerpen die aan bod zullen komen:

  • Bronboringen voor warmtepompen. Wat zijn de mogelijkheden en regels?
  • Ontwerpen van gebouw en installaties, wat zijn de kaders wanneer je wil verduurzamen? En waar ga je als eerste mee aan de slag?
  • Asbestinventarisatie en asbestsanering. Waar moet je rekening mee houden en waardoor worden de kosten bepaald?
  • Aannemers en de bouwvoorbereiding. Wat komt daarbij kijken? Hoe organiseer je een traject en maak je goede afspraken met een aannemer en installateurs?
  • E&W installateurs. Wat doen zij en wat mag je ervan verwachten? Welke ingrepen zijn het meest kostbaar?
  • Inmeten van de bestaande situatie. Hoe werkt dat en wat kost dat?
  • Tekenwerk en engineering. Waar moet je over nadenken en wat ga je, of laat je allemaal uittekenen? En wat zijn de kosten daarvan?
  • Houtskeletbouw, wat zijn de voor en de nadelen en wanneer kies je daarvoor?
  • Interieurontwerp. Is dat alleen voor rijke mensen…?

Bedrijven in de spots

We kunnen dit niet zonder samenwerking met de bedrijven die meewerken aan dit project. Een deel van de kennis komt rechtstreeks van de werkvloer en is daardoor heel praktisch, je ziet meteen de specifieke toepassing. Dus we zetten ook alle bedrijven en partners in de spotlights. We denken dat we mensen hierdoor nog beter kunnen helpen bij het maken van keuzes en het inschakelen van partijen.

PH Bouwadvies