BENG woningbouw vergunningsfase

BENG-berekening in de vergunningsfase van een woongebouw

BENG staat voor “Bijna Energie Neutrale Gebouwen”. In Nederland is, vanaf 2021, voor nieuwe woongebouwen een BENG-berekening vereist om aan de energieprestatie-eisen te voldoen. Deze berekening bepaalt de energiezuinigheid van het gebouw.

Tijdens de vergunningsfase van een woongebouw speelt de BENG-berekening een cruciale rol. Hiermee kunnen ontwerpers en architecten vroegtijdig inzicht krijgen in de energieprestaties van hun ontwerp. Dit stelt hen in staat om keuzes te maken over isolatie, de plaatsing en grootte van ramen, wel of geen triple glas, het type verwarmings- en koelsystemen en de integratie van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen. Daarnaast is deze berekening een belangrijke indieningsvereiste voor de omgevingsvergunning. De berekening moet voordat deze wordt ingediend eerst worden geregistreerd bij het RVO. Registratie van de berekening kan alleen worden uitgevoerd door een gediplomeerd EP-adviseur.  

lke nieuw te bouwen woning moet voldoen aan de BENG indicatoren in het bouwbesluit 2012. De eisen die gesteld worden aan de indicatoren zijn vaak afhankelijk van verhoudingen tussen thermische schil en gebruiksoppervlakte en zullen dus verschillen per woning. De BENG-eisen bestaan uit vier indicatoren:

BENG 1: De energiebehoefte van het gebouw in kWh per vierkante meter per jaar. Dit gaat over hoeveel energie het gebouw nodig heeft om te verwarmen en te koelen. Hoe lager dit getal, hoe beter.

BENG 2: Het primair fossiel energiegebruik, ook uitgedrukt in kWh/m².jaar. Dit gaat over hoeveel fossiele brandstoffen nodig zijn voor zaken als verwarming, warm water en installaties.

BENG 3: Het aandeel hernieuwbare energie in procenten. Dit geeft aan welk deel van het totale energiegebruik van het gebouw afkomstig is van hernieuwbare bronnen.

TO-juli: Indicatief getal wat het risico op oververhitting weergeeft door zoninstraling in het gebouw.

Door tijdens de vergunningsfase al rekening te houden met deze indicatoren, kan men een gebouw ontwerpen dat voldoet aan de BENG-eisen. Het kan voorkomen dat het gebouw niet direct voldoet aan de BENG indicatoren. Er zijn dan aanvullende maatregelen nodig, zoals triple glas of meer zonnepanelen. De adviseurs van PH Bouwadvies kunnen hierbij helpen en kiezen de oplossing die het minst invloed heeft op het ontwerp. Door onze ruime ervaring in verschillende bouwwerken kunnen wij steeds gerichter tot een berekening komen die voldoet aan de BENG eisen. Ook hebben wij voor ontwerpers handige naslagwerken gemaakt in de vorm van blog’s en een webinar. Meer informatie over de BENG is terug te vinden op onze blogpagina en op onze informatiepagina van de BENG.   

Zoek je toch iets anders?

Ben je op zoek naar een andere BENG-dienst? Ga dan terug naar onze hoofdpagina BENG of direct naar de subpagina’s van onze BENG-diensten:

BLIJF OP DE HOOGTE

PH Bouwadvies volgt de ontwikkelingen met betrekking tot nieuwe wet-en regelgeving op de voet. Wil je ook weten wat er gebeurt? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Lees hier alles dat je moet weten over BENG. Ingenieursbureau PH Bouwadvies bereid je met een webinar, handige blogposts, infographics en video's voor.

MEER WETEN OVER BENG?

PH Bouwadvies adviseert jou graag over de BENG. We hebben daarom alle belangrijke informatie op een rij gezet in informatieve blogposts, een webinar en hebben een handige checklist gemaakt. Bekijk het hier: