Maatwerkadvies voor bestaande woningen

Woon je al geruime tijd in een woning of heb je een nieuwe woning gekocht en wil je deze verduurzamen, maar heb je geen idee hoe je dit het beste kan aanpakken? Dan kunnen wij je helpen met het maatwerkadvies! Hoge energierekeningen, oncomfortabele woningen waarin je last hebt van koude voeten of tocht en volledig van het gas af gaan. Dit zijn onderwerpen die wij vaak behandelen in het maatwerkadvies. Maar wat wij gaan behandelen bepaal jij, omdat het maatwerkadvies volledig op jouw behoefte wordt afgestemd. Daarnaast bekijken wij wat de meest interessante investering is op basis van terugverdientijd en welke subsidies er allemaal beschikbaar zijn. In meerdere maatregelpakketten geven wij een inzichtelijk beeld van de mogelijkheden die passen bij jouw verduurzamingsplan. Ben jij klaar om de volgende stap te zetten en de leiding te nemen voor een optimale verduurzaming van jouw woning? Spring jij op onze boot en zet jij koers naar een optimale verduurzaming van jouw woning? Vraag dan hieronder een offerte aan. Wil je meer informatie over maatwerkadvies? Lees dan verder op deze pagina. 

Wat houdt het maatwerkadvies in?

Nulmeting vormt de basis

Het maatwerkadvies is bedoeld om particulieren te adviseren die hun woning willen verduurzamen, de energiekosten willen verlagen en hun woning comfortabeler willen maken. Op basis van een gesprek en een vragenlijst stellen we de wensen van de klant en de aandachtspunten in de woning vast. Ook kijken we naar de huidige energiekosten van de woning en het gebruik van de bewoners. We maken een rekenmodel op basis van de aangeleverde gegevens van het gebouw en finetunen dit door het te vergelijken met het energieverbruik van de energierekening. Op deze manier maken we een zeer nauwkeurige nulmeting van het energieverbruik van de woning, die als basis dient voor het schrijven van het verduurzamingsplan. 

Maatregelen verdienen zich terug

Als de nulmeting optimaal is afgestemd op het gebruik, kijken we naar welke maatregelen interessant zijn om toe te passen. Er worden meerdere maatregelpakketten opgesteld om de woning te verduurzamen. Deze pakketten bestaan uit meerdere maatregelen die samen een gecombineerd pakket vormen. We vergelijken de pakketten met elkaar. We kijken naar de investeringskosten, het verbruik en de terugverdientijd. Op basis hiervan kiezen we het beste pakket dat het optimale resultaat haalt uit de investering.

Wat kan je met het maatwerkadvies?

Een gecertificeerd advies biedt voordelen

De adviseurs van PH Bouwadvies zijn gediplomeerd volgens de BRL9500-MWA-U als Maatwerk EP-adviseur woning en utiliteitsbouw. Dit houdt in dat zij een door de overheid vastgesteld kennisniveau hebben waarmee ze op een voorgeschreven manier een energieadvies kunnen opstellen. Dit advies moet een minimaal aantal vastgestelde onderdelen bevatten. Het energieadvies moet aan een aantal strenge eisen voldoen en de overheid controleert dit ook jaarlijks steekproefsgewijs, waardoor deze adviezen het certificaat EP-maatwerkadvies krijgen. In sommige gevallen kun je subsidie krijgen voor het opstellen van het maatwerkadvies, en deze adviezen kunnen ook nodig zijn om subsidie te krijgen voor de verduurzaming van gebouwen.
Naast het aanvragen van subsidies, biedt het maatwerkadvies een duidelijk plan dat je naar een aannemer kunt brengen voor de uitvoering van de maatregelen. Er wordt gericht op de wensen en gebruik van de klant een plan gemaakt waarin kosten en baten tegen elkaar zijn afgewogen. 

Energielabel na verduurzaming

Nadat de verduurzaming van de woning gereed is kan op basis van het maatwerkadvies een opname gedaan worden om het energielabel vast te stellen van de verduurzaamde woning. Het verbeteren van de woning kan voor een waardevermeerdering van de woning zorgen. Zo stijgen woningen die van een label E naar een label A gaan doorgaans met 14% (uitgaande van een gemiddelde woning. Bron NVM). Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn om de hypotheekrente te verlagen bij de hypotheekverstrekker. Vanaf 1 januari 2024 wordt er bij het verstrekken van de hypotheek ook gekeken naar het energielabel. Kopers die een woning kopen met een hoger energielabel krijgen een hoger hypotheekbedrag. Bij lagere energielabels is het mogelijk om een extra bedrag te lenen wat alleen besteed mag worden voor het verduurzamen van de woning. Het vaststellen van het energielabel kan dus in een aantal situaties lonen.

Met een transmissieberekening kies je de juiste warmtepomp

Uit een van de maatregelpakketten zal in veel gevallen naar voren komen dat een warmtepomp een interessante investering is. Gas zal de komende jaren alleen maar duurder worden en de komst van waterstof staat nog in de kinderschoenen. Maar welk type warmtepomp is nou geschikt voor mijn verduurzaamde woning? In het maatwerkadvies zullen de diverse varianten van de warmtepompen aan bod komen. Om het vermogen te bepalen van de warmtepomp is echter een aanvullende berekening benodigd. Dit is een warmteverliesberekening, ook wel een transmissieberekening  genoemd. In een transmissieberekening wordt aan de hand van de toegepaste isolatie, beglazing, ventilatiesysteem en het type woning gekeken wat het warmteverlies van de woning is. Uit deze berekening volgt een vermogen wat de warmtepomp minimaal moet hebben om de woning te verwarmen. Ook wordt er gekeken of het vloeroppervlakte voldoende is om de ruimte te kunnen verwarmen als er vloer verwarming wordt toegepast. Meer informatie over de transmissieberekening of wil je een offerte voor een transmissieberekening? Klik op onderstaande link.  

Meer weten of een offerte aanvragen?

Ben je geïnteresseerd in het maatwerkadvies of wil je weten wat PH Bouwadvies voor je kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Zoek je toch iets anders?

Ben je opzoek naar een andere energiedienst? Ga dan terug naar onze hoofdpagina energie of direct naar de subpagina’s van onze energiediensten: