BREEAM

Wat is Breeam-NL?

BREEAM-NL is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen. De methode is geplitst in een keurmerk voor nieuwbouw en een keurmerk voor bestaande bouw. De nieuwbouw methode is sinds september 2009 operationeel. In april 2010 zijn de eerste gebouwontwerpen gecertificeerd.

BREEAM, dat staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method, is ontwikkeld en geintroduceerd door het Building Research Establishment (BRE). Het BRE is een onderzoeksinstantie uit Engeland die vergelijkbaar is met het TNO in Nederland. BREEAM-NL geldt hierbij als de standaard voor duurzame gebouwen voor de Nederlandse markt en geeft voor onderzochte gebouwen het de prestaties op het gebied van duurzaamheid. Het doel hiervan is om gebouwen te analyseren en te verbeteren.

Naast BREEAM-NL bestaan er verschillende andere duurzaamheidskeurmerken gericht op gebouwen in Nederland. Zo bestaan ook het Energielabel, de EPC-norm, GreenCalc, GPR-Gebouw, Eco-Quantum en LEED. BREEAM-NL is echter ook niet “alweer een ander label”. Het BREEAM-NL label wordt internationaal herkend en erkend. Aan het verkrijgen van een BREEAM certificaat zijn ook strenge voorwaarden gekoppeld. Het behalen van een BREEAM-NL certificaat is echter geheel vrijblijvend en niet verplicht.

In Nederland wordt inmiddels hard gewerkt naar harmonisatie van BREEAM-NL met de andere rekenmethoden. Dit betekent dat voor welk pakket je ook kiest, de duurzaamheid van een gebouw altijd op dezelfde manier wordt beoordeeld.

BREEAM kent verschillende niveaus waarop je het gebouw kan laten toetsen. Elk niveau heeft zijn eigen eisen bovenop de eisen die omschreven staan in het Bouwbesluit, nu vervangen door het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL). PH Bouwadvies kan je helpen met het maken van een BREEAM advies op de gebieden van energie, gezondheid en materiaal.

BREEAM-NL logo

Heb je een project, of wil je meer weten over wat PH Bouwadvies voor jou kan betekenen op het gebied van duurzaamheid? Neem dan snel contact op met ons op 073-6231242, of via ons contactformulier.

PH Bouwadvies