BENG utiliteitsbouw opleverfase

BENG-berekening in de opleverfase van utiliteitsgebouwen

De opleverfase van utiliteitsgebouwen is een cruciaal moment waarop de theoretische energieprestaties, zoals berekend in de ontwerpfase, getoetst worden of ze overeen komen met de werkelijkheid. Voor utiliteitsgebouwen, die vaak complexer en groter zijn dan woningen, kan dit een uitdaging zijn gezien de diversiteit aan functies en installaties.

In deze fase wordt er systematisch gecontroleerd of het utiliteitsgebouw voldoet aan de gestelde BENG-eisen. Hierbij worden de volgende stappen ondernomen:

Controle van de installaties: Een grondige inspectie van de geïnstalleerde systemen, zoals verwarming, koeling, ventilatie en verlichting. Er wordt gekeken of deze systemen correct en volgens specificaties zijn geïnstalleerd en of ze efficiënt functioneren.

Metingen: Er worden metingen uitgevoerd om het daadwerkelijke energieverbruik en de opgewekte hernieuwbare energie te monitoren. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van geavanceerde meetsystemen die in veel utiliteitsgebouwen aanwezig zijn.

Evaluatie en afstemming: De verzamelde gegevens worden geëvalueerd en vergeleken met de BENG-berekeningen uit de ontwerpfase. Afwijkingen worden geïdentificeerd, en de oorzaken hiervan worden onderzocht. Waar nodig worden aanpassingen gedaan om alsnog aan de BENG-eisen te voldoen.

Utiliteitsgebouwen hebben vaak een diversiteit aan gebruikers en functies. Denk aan een kantoorpand met vergaderruimtes, kantines en flexwerkplekken, of een ziekenhuis met operatiekamers, patiëntenkamers en onderzoeklabs. Dit maakt de BENG-berekening bij oplevering complex, omdat de energiebehoefte en -gebruik sterk kunnen variëren per ruimte en functie. Het is van groot belang dat deze fase wordt uitgevoerd omdat deze berekening aangeleverd moet worden om een energielabel te verkrijgen.

Zoek je toch iets anders?

Ben je op zoek naar een andere BENG-dienst? Ga dan terug naar onze hoofdpagina BENG of direct naar de subpagina’s van onze BENG-diensten:

BLIJF OP DE HOOGTE

PH Bouwadvies volgt de ontwikkelingen met betrekking tot nieuwe wet-en regelgeving op de voet. Wil je ook weten wat er gebeurt? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Lees hier alles dat je moet weten over BENG. Ingenieursbureau PH Bouwadvies bereid je met een webinar, handige blogposts, infographics en video's voor.

MEER WETEN OVER BENG?

PH Bouwadvies adviseert jou graag over de BENG. We hebben daarom alle belangrijke informatie op een rij gezet in informatieve blogposts, een webinar en hebben een handige checklist gemaakt. Bekijk het hier: