Maatwerkadvies voor VvE

Als VVE heb je te maken met meerdere personen die gezamenlijk in één gebouw wonen. Meerdere personen betekent meerdere wensen en andere gebruiken. De een wil dit en de ander wil dat. Hoe pak je dat nou aan als je met z’n allen voor het gehele gebouw een verduurzamingsplan wil maken? Ook zal je met meerdere vragen zitten zoals, hoe zit het met subsidies en hoeveel impact gaat dit allemaal hebben op de bewoners? Welke investeringen zijn het meest interessant?  Kunnen we volledig van het gas af? Al deze vragen worden beantwoord in het maatwerkadvies voor VVE. Hoe mooi zou dat zijn als een dergelijk advies ook nog eens helemaal gratis zou zijn?! Op het energieadvies voor VVE is namelijk subsidie te krijgen. Lees hieronder hoe dit in zijn werk gaat.      

Wat houdt het maatwerkadvies in?

Nulmeting vorm de basis

Het maatwerkadvies VVE is bedoeld om Vereniging van Eigenaren te begeleiden in het verduurzamingsproces van het woongebouw. Om bijvoorbeeld energiekosten te verlagen en recht te krijgen op subsidies. De start van het Maatwerkadvies is het opnemen van het gebouw door middel van een locatiebezoek. We bezoeken het gebouw en inspecteren de huidige staat. Tegelijkertijd delen we een enquête uit onder de bewoners. Hiermee onderzoeken we hoe ze het gebouw ervaren, welke ongemakken ze ervaren en welke wensen en verbeterpunten ze hebben. Op basis van deze vragenlijst stellen we een programma van eisen op waarop we het maatwerkadvies afstemmen. We maken ook een rekenmodel op basis van de opname en de bestaande tekeningen. Dit helpt ons bij het maken van een nulmeting van het gebouw, die als vertrekpunt dient voor het schrijven van het verduurzamingsplan.

Verduurzamingen verdienen zich terug

We zullen het programma van eisen en het opgestelde rekenmodel gebruiken om te kijken welke maatregelen interessant zijn om het gebouw te verduurzamen en zo aan alle eisen uit het programma van eisen te voldoen. Daarna bundelen we de maatregelen in verschillende pakketten. We zullen deze pakketten met elkaar vergelijken en onderzoeken welk pakket het meest interessant is om toe te passen door de terugverdientijd te bepalen. We zullen ook in het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) kijken welke onderdelen aan vervanging toe zijn. Op deze manier kunnen we kosten combineren, waardoor de uiteindelijke winst van de maatregelen groter zal zijn.

Wat kan je met ons maatwerkadvies?

Een gecertificeerd advies biedt voordelen

De medewerkers van PH Bouwadvies zijn gecertificeerd volgens de BRL9500-MWA-U als Maatwerk EP-adviseur voor zowel woning- als utiliteitsbouw. Dit betekent dat ze beschikken over een door de overheid vastgesteld kennisniveau waarmee ze op voorgeschreven wijze een energieadvies kunnen opstellen. Het advies dient te voldoen aan een minimum aantal vastgestelde componenten. Aangezien het energieadvies aan strikte eisen moet voldoen en regelmatig steekproefsgewijs wordt gecontroleerd door de overheid, ontvangen deze adviezen het certificaat EP-maatwerkadvies. 

Subsidies voor een extra kapitaalinjectie!

Met name voor VVE heeft de overheid enkele subsidies opgesteld. Niet alleen kan er voor het verduurzamen van het gebouw subsidie worden aangevraagd, maar ook voor het EP-maatwerkadvies. Zo is het maatwerkadvies voor jou nagenoeg gratis uit te voeren! Belangrijke voorwaarde is wel dat dit EP-maatwerkadvies afgemeld en geregistreerd is bij het RVO. Een voorwaarde om recht te krijgen op de subsidie van de SVVE dient er een maatwerkadvies opgesteld te worden volgens de 9500-MWA-W.
Naast het aanvragen van subsidies biedt het maatwerkadvies een duidelijk plan. Hiermee kan men naar een aannemer stappen die de voorgestelde maatregelen kan implementeren. We stellen een plan op dat is afgestemd op de wensen en het gebruik van de klant, waarbij we de kosten en baten zorgvuldig tegen elkaar afwegen.

Wil je meer weten over het aanvragen van subsidie op het maatwerkadvies? Neem contact op met Paul Bier, senior adviseur.

Hulp bij de keuze voor een verwarmingsinstallatie

Binnen Verenigingen van Eigenaren (VVE) zal, bij de beoordeling van verschillende maatregelpakketten, vaak naar voren komen dat een warmtepomp een aantrekkelijke investering is voor individuele appartementen. Aangezien de kosten van gas naar verwachting zullen stijgen en de implementatie van waterstof nog in de beginfase verkeert, wordt de keuze voor een warmtepomp steeds relevanter. Maar welk type warmtepomp is geschikt voor het verduurzamen van mijn specifieke appartement?

In het op maat gemaakte advies worden verschillende varianten van warmtepompen besproken, toegespitst op de behoeften van individuele appartementen. Om het benodigde vermogen van de warmtepomp te bepalen, is echter een aanvullende berekening vereist. Deze berekening staat bekend als een warmteverliesberekening, ook wel transmissieberekening genoemd.

Met een transmissieberekening kies je de juiste warmtepomp

Een transmissieberekening analyseert het warmteverlies van het appartement op basis van toegepaste isolatie, beglazing, ventilatiesysteem en het specifieke type appartement. De uitkomst van deze berekening bepaalt het vereiste vermogen van de warmtepomp om het appartement effectief te verwarmen. Daarnaast wordt gekeken naar de geschiktheid van het vloeroppervlak voor het verwarmen van de ruimte, vooral bij gebruik van vloerverwarming.

Voor meer informatie over de transmissieberekening of om een offerte aan te vragen voor een transmissieberekening, kun je op onderstaande link klikken.

Meer weten of een offerte aanvragen?


Wil je een maatwerkadvies voor jouw VVE op laten stellen en wil je weten wat PH Bouwadvies voor je kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Zoek je toch iets anders?

Ben je opzoek naar een andere energiedienst? Ga dan terug naar onze hoofdpagina energie of direct naar de subpagina’s van onze energiediensten: