BENG woningbouw opleverfase
Sinds 1 januari 2021 is het energielabel gekoppeld aan de BENG berekening. Het verkrijgen van een energielabel verloopt in twee stappen: Tijdens de vergunningsfase wordt het voorlopig energielabel afgegeven en vóór oplevering wordt het definitief energielabel uitgegeven. In tegenstelling tot wat vóór 1 januari 2021 gebeurde, moet er nu dus tweemaal een BENG berekening worden gemaakt. PH Bouwadvies kan je bij beide berekeningen ondersteunen.
Waarom de BENG berekening in de opleverfase?
De BENG berekening opleverfase is een as-built berekening of revisieberekening van het gebouw. De berekening heeft meerdere doelen:
Vaststellen energielabel
Allereerst wordt het definitieve energielabel vastgesteld. Ten opzichte van de vergunningsfase worden er vaak wijzigingen doorgevoerd. Zo wordt er vaak voor een andere installatie gekozen, de isolatiesoort bepaald of worden kopersopties doorgevoerd. Allemaal zaken die van invloed zijn op het energielabel.
Opstellen projectdossier
Als tweede wordt er een projectdossier opgesteld waarin bouwkeuzes en de manier waarop materialen zijn aangebracht vastgelegd. Wanneer een onderdeel is afgewerkt is zonder deconstructief onderzoek vaak niet meer te herleiden wat de opbouw en materialisering van de constructie is. Vandaar dat men in een projectdossier vastlegt hoe er gebouwd is. Het projectdossier is een verplicht onderdeel dat meegestuurd moet worden als een nieuw gebouwd gebouw wordt opgeleverd.
Waarborgen kwaliteit in uitvoering
Als derde voorkomt het dat er afgeweken wordt van de vergunningstukken. Voorheen was er geen controle op de bouw of wat in de vergunningsfase berekend is, ook daadwerkelijk werd uitgevoerd. De gemeenten hadden onvoldoende capaciteit om deze controles uit te voeren. Door het energielabel vast te stellen bij oplevering wordt duidelijk wanneer er onvoldoende kwaliteit geleverd is in de vorm van een slechter energielabel, waardoor gesjoemel niet meer loont.
Geen energielabel kan leiden tot een boete!
Belangrijk om te weten is dat je een boete kan krijgen als je niet op tijd je energielabel geregeld hebt? De overheid wil dat alle gebouwen een energielabel krijgen. Omdat er bij het verstrekken van een hypotheek gekeken wordt naar het energielabel van het gebouw, wordt het niet bezitten van een energielabel gezien als een economisch delict. Het ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) controleert hier steekproefsgewijs op, maar ook de projectborger zal je wijzen op de verplichting om een definitief label te regelen. Meer hierover in de blog die wij hierover schreven.
Procedure BENG berekening opleverfase
Opname
Een gediplomeerd EP-adviseur mag als enige persoon een definitief energielabel bepalen. Om het energielabel te bepalen moet het bijna opgeleverde gebouw worden bezocht. Tijdens de opname wordt er gecontroleerd of er niet is afgeweken van de bouwtekeningen en wordt er een visuele inspectie uitgevoerd in het gebouw. Tijdens de opname wordt er zo veel mogelijk informatie verzameld om een berekening te maken die aansluit bij het gerealiseerde gebouw.
Projectdossier
Voor alle onderdelen die niet meer visueel te inspecteren zijn bij de opname, wordt het projectdossier gebruikt om vast te leggen hoe er is gebouwd. De aannemer, of particuliere bouwer is verantwoordelijk voor het opstellen van het projectdossier. In het projectdossier verzamelt de aannemer facturen, fotomateriaal, leverbonnen en andere officiële documenten die als bewijs kunnen dienen om aan te tonen welke materialen er zijn gebruikt en welke kwaliteit deze bezitten. Op basis van dit projectdossier kan de EP-adviseur de kwaliteit bepalen en de berekening hierop aanpassen.
Afmelden
Als alle gegevens verzameld zijn en het energielabel hierop bepaald is, kan de BENG berekening opleverfase officieel worden gemaakt. Het definitief energielabel wordt dan officieel afgemeld bij het RVO. De EP-adviseur slaat het definitieve energielabel, de BENG berekening die daar aan grondslag ligt en het projectdossier op in de database van het RVO om de procedure af te ronden. In de toekomst kan gemakkelijker, nauwkeuriger en sneller worden vastgesteld wat de kwaliteit is van het gebouw op basis van het projectdossier.
Ondersteuning projectdossier
PH Bouwadvies kan een aannemer ondersteunen met het opstellen van het projectdossier. Vaak is maar van enkele woningen of appartementen een fotodossier nodig. Aan de hand van onze fotochecklist geven we de aannemer handvaten voor het opstellen van het projectdossier. Ook geven wij aannemers tips waar ze op moeten letten bij het verzamelen van de gegevens voor het dossier. Welke informatie moet er op een factuur staan, van welke onderdelen krijgen wij beperkte informatie en is extra inspanning nodig om de juiste informatie te krijgen en welke onderdelen moeten extra foto’s van worden gemaakt om de kwaliteit correct vast te leggen. Alles om een zo goed mogelijk energielabel te krijgen.
Aanvullende berekeningen
PH Bouwadvies heeft meerdere diensten waarmee met een extra berekening onderdelen beter onderbouwd worden. Hiermee wordt de kwaliteit beter onderbouwd. En een hoger energielabel verkregen. Een voorbeeld hiervan is het bepalen van de kwaliteit van een kozijn. Vaak heeft de aannemer alleen de kwaliteit van het glas en de kwaliteit van het kozijnframe gedocumenteerd. De berekening van het totale kozijn ontbreekt in het projectdossier. Op basis van een forfaitaire waarde (meest negatief uitgangspunt) wordt dan de U-waarde bepaald voor het kozijn. PH Bouwadvies kan deze U-waarde berekening maken van het complete kozijn. Hierdoor wordt een hogere score behaald op het kozijn. Dit kan voor een hoger energielabel zorgen, zeker in situaties met veel glas.
Meer weten of een offerte aanvragen?
Wil je weten hoe PH Bouwadvies je kan helpen met de oplevering van je gebouw of wil je een offerte aanvragen? Neem dan contact op met PH Bouwadvies.
Zoek je toch iets anders?
Ben je op zoek naar een andere BENG-dienst? Ga dan terug naar onze hoofdpagina BENG of direct naar de subpagina’s van onze BENG-diensten: