BENG woningbouw opleverfase

BENG-berekening in de opleverfase van een woongebouw

Wanneer een woongebouw de opleverfase nadert, krijgt de BENG-berekening een andere dimensie. In deze fase draait het niet alleen maar om theoretische ontwerpeisen, maar om de werkelijke prestaties van het gebouw.

In de opleverfase wordt een controle uitgevoerd om te verifiëren of het gebouw voldoet aan de eerder vastgestelde BENG-eisen in de vergunningsfase. Dit houdt in dat de daadwerkelijke energieprestaties van het gebouw gemeten en geëvalueerd worden. Hierbij wordt gekeken of de in de ontwerpfase gekozen systemen en materialen correct zijn geïnstalleerd en functioneren zoals bedoeld.

Een aantal belangrijke stappen in deze fase zijn:

Inspectie: Het uitvoeren van een grondige inspectie van alle geïnstalleerde systemen en materialen om te controleren of ze conform de specificaties en normen zijn.

Metingen: Het monitoren en meten van het energieverbruik en de energieopwekking in het gebouw.

Evaluatie: Het vergelijken van de gemeten waarden met de waarden die werden berekend in de ontwerpfase. Hierbij wordt gekeken of er afwijkingen zijn en wat de oorzaken hiervan kunnen zijn.

Als het woongebouw niet aan de BENG-eisen voldoet, moeten er corrigerende maatregelen genomen worden. Dit kan variëren van kleine aanpassingen aan de installaties tot grotere wijzigingen in de bouwkundige aspecten. Het is van groot belang dat deze fase wordt uitgevoerd omdat deze berekening aangeleverd moet worden om een energielabel te verkrijgen.

Zoek je toch iets anders?

Ben je op zoek naar een andere BENG-dienst? Ga dan terug naar onze hoofdpagina BENG of direct naar de subpagina’s van onze BENG-diensten:

BLIJF OP DE HOOGTE

PH Bouwadvies volgt de ontwikkelingen met betrekking tot nieuwe wet-en regelgeving op de voet. Wil je ook weten wat er gebeurt? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Lees hier alles dat je moet weten over BENG. Ingenieursbureau PH Bouwadvies bereid je met een webinar, handige blogposts, infographics en video's voor.

MEER WETEN OVER BENG?

PH Bouwadvies adviseert jou graag over de BENG. We hebben daarom alle belangrijke informatie op een rij gezet in informatieve blogposts, een webinar en hebben een handige checklist gemaakt. Bekijk het hier:

PH Bouwadvies