Het is geen grap; vanaf 1 april 2021 worden er nieuwe geluidseisen aan warmtepompen gesteld door de overheid. Aanleiding voor de wijziging zijn klachten over geluidsoverlast van warmtepompen. In deze blog leggen we uit wat die nieuwe eisen zijn. En geven we aan welke keuzes je hebt bij de aanschaf van een nieuwe warmtepomp.

Geluidsoverlast van warmtepompen

Met de wijziging van de gaswet per 1 juli 2018 is het toepassen van een gasketel nagenoeg verboden. In nieuwbouwprojecten wordt massaal overgestapt op de warmtepomp. In veel seriematige bouwprojecten valt de keuze veel al op een goedkope luchtwarmtepomp. Dit om zoveel mogelijk de kosten te drukken. Nadeel aan een goedkope variant van een luchtwarmtepomp is dat deze bijna altijd meer geluid produceert dan een duurdere variant. Al helemaal als deze hard moet werken zoals in de winterperiode. Gevolg: klachten over geluidsoverlast.

Nieuwe regelgeving

De klachten over de geluidsoverlast hebben er voor gezorgd dat er een restrictie komt aan de maximale geluidsproductie die een warmtepomp buitenunit mag maken. Per 1 april 2021 zal de maximale geluidsproductie van alle installaties voor warmte- en koude opwekking 40 dB bedragen voor nieuwbouw woningbouwprojecten. Dit artikel zal opgenomen worden onder afdeling 3.2 Bescherming tegen geluid van installaties, nieuwbouw, artikel 3.8 Aangrenzend perceel.

Zijn voorzieningen te treffen om geluid te weren?

Ja! Er zijn legio mogelijkheden om aan de nieuwe geluidseisen aan warmtepompen te voldoen. De buitenunit van de warmtepomp is in te pakken om het geluid te weren. Hier valt te denken aan een speciale kast die om de buitenunit geplaatst gaat worden. Belangrijk is het om de aanvoer en afvoer van de warmtepomp niet te belemmeren. Je voorkomt hiermee capaciteitverlies of zelfs erger dat de unit kapot gaat. Je kan je afvragen of de investering in een dergelijke omhuizing niet beter geïnvesteerd kan worden in een beter type warmtepomp. Deze zal niet alleen stiller zijn, maar ook een stuk energiezuiniger. Met een kleinere machine kan deze hetzelfde vermogen leveren. Meer hierover in onze blog: Welke warmtepomp moet ik kiezen?

Wat zijn de verschillende typen warmtepompen? Waar moet je op letten bij de aanschaf? Wij helpen je bij je keuze.
Een luchtwarmtepomp aan de gevel vastgemaakt

Advies

Wil je advies op het gebied van warmtepompen of overlast door installatiegeluid? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of mail of bel ons. Onze adviseurs kunnen je helpen de juiste keuze te maken in de installaties voor jouw gebouw in bijvoorbeeld het Energieadvies op maat.