EPC berekening

PH Bouwadvies is al jaren gespecialiseerd in het maken van energieprestatieberekeningen. De berekeningen van PH Bouwadvies worden snel en vakkundig voor jou uitgevoerd. Naast het maken van de berekening kunnen wij je ook adviseren over de manier waarop het best de norm gehaald kan worden (het meeste rendement tegen de laagste investering).

Energieconcepten

PH Bouwadvies biedt jou standaard zonder enige meerprijs meerdere oplossingen op de EPC te halen in de vorm van 5 energieconcepten. We merken dat veel klanten nog moeite hebben met het kiezen van een installatie, omdat er veel nieuwe producten op de markt zijn gekomen. Er zijn namelijk altijd meerdere oplossingen te bedenken om aan de eisen te voldoen. Je hoeft dus niet te kiezen voor een bepaald systeem zoals bijvoorbeeld balansventilatie, een zonneboiler en/of een douche-WTW. De energieconcepten zijn een hulpmiddel om jou als klant te helpen bij het maken van een keuze. Alle combinaties in de verschillende systemen zijn mogelijk.

De verschillende energieconcepten, bouwkundige en installatietechnische uitgangspunten van de energieprestatieberekening worden in een overzicht naar jou gestuurd. Bij deze concepten bieden wij jou ook extra informatie aan over de verschillende soorten installaties.

Voor een voorbeeld van het overzicht en de extra informatie die wij voor u als PH Bouwadvies voor uw project kunnen aanleveren, bekijk de voorbeeld energieconcepten.

Uitgebreide berekening zonder meerprijs!

PH Bouwadvies maakt de berekening met de uitgebreide methode. In de EPC berekening zijn er twee methoden om een waarde in te voeren: een werkelijke waarde en een forfaitair waarde (worst case). PH Bouwadvies streeft er naar om zoveel mogelijk werkelijke waardes in te vullen. Zo worden de lineaire koudebruggen standaard berekend met de nauwkeurige methode. Elke naad in het gebouw wordt in kaart gebracht en gekoppeld aan een verlies. Hierdoor wordt er veel nauwkeuriger berekend hoeveel verlies er zal optreden bij de woning, wat de uitslag van de EPC-berekening ten goede komt. De EPC-berekeningen met de nauwkeurige methode zullen lager uitvallen in EPC score dan met de forfaitaire methode. Naast de lineaire koudebruggen worden ook installaties, RC waarden, U-waarde van de kozijnen, leidinglengte en diameter, etc. waar mogelijk, nauwkeurig ingevuld.

Oververhitting gebouwen

Een ander belangrijk aspect in de EPC berekening is de oververhitting van het gebouw. Bij grote glasoppervlakken op het zuiden kan het voorkomen dat er oververhitting kan plaatsvinden wanneer het zonnig is. Wanneer er oververhitting plaatsvindt krijg je ‘strafpunten’ op het EPC-getal omdat er vanuit wordt gegaan dat je de oververhitting gaat compenseren met een energie slurpende airco. Standaard wordt er bij een EPC berekening bij PH Bouwadvies gekeken of er oververhitting kan plaatsvinden.

Bouwbesluittoets

In de meeste gevallen zal een energieprestatieberekening worden gemaakt als onderdeel van een totale bouwbesluittoets. Indien wenselijk kan ook de berekening ook los worden aangeboden.
Vanaf 1 januari 2020 zal de energieprestatie NEN7120 worden vervangen door de nieuwe norm NTA 8800 BENG. Op de pagina over de BENG kan je meer informatie vinden.

Moeite met een keuze te maken?
Blijft het toch lastig om een keuze te maken tussen de energieconcepten of wil je meer informatie over de mogelijkheden of een vergelijk in kosten en verbruik hiervan. Dan adviseren we om het Energieadvies op maat te volgen. Hierin kunnen we uitgebreider ingaan op de installaties, vergelijken in kosten en deze nog beter afstemmen op het persoonlijk gebruik

Meer weten?

Wilt u  meer weten over onze diensten met betrekking tot de energieprestatieberekeningen? Neemt u dan contact met ons op.