Een behaaglijk huis in de winter, lekker koel in de zomer, warm douchen, TV kijken en koken; voor al deze zaken is energie nodig. Binnen het thema verduurzaming is het aanpakken van het energievraagstuk misschien wel de grootste uitdaging. Er is heel wat over te vertellen, zeker bij historische woningen. Daarom hakken we dit onderwerp voor jou in stukken. Voordat we de diepte in gaan, geven we je in deze blog eerst een overzicht van het hele proces en de vier stappen die je altijd moet nemen.
De uitdaging
Pakweg de afgelopen 50 jaar hebben we onze huizen verwarmd met gas gestookte CV installaties. Monumentale gebouwen werden gemoderniseerd met een CV. Met gas stook je alles snel warm. Het verbranden van gas levert veel energie op en je kan de radiatoren met gemak goed heet maken. Een ongeïsoleerd huis is technisch geen probleem, zolang je voldoende stookt. Dat is in de wereld van nu echter een probleem; het is niet wenselijk in verband met het milieu en de portemonnee. Bovendien willen we met z’n allen van het gas af.
Stap 1: isoleren
Wat moeten we dan als gas niet meer kan? Het vraagt te veel stroom om je huis te verwarmen met elektrische straalkacheltjes en bovendien is dat erg duur en levert het geen milieuwinst op. Zorg dat je woning zo min mogelijk afkoelt, daar ligt het grootste deel van de oplossing. Isoleren dus! Belangrijkste tip: doe dit als eerste stap. Bij een ongeïsoleerd jaren ‘30 huis met enkel glas heeft het geen zin een warmtepomp te installeren. Klinkt logisch, maar toch gebeurt dit. In de volgende blog gaan we dieper in op het onderwerp isoleren van historische gebouwen en vertellen we welke keuzes we hebben gemaakt bij ons historisch landhuisje.
Stap 2: afgiftesysteem
Met een CV installatie op gas kun je de radiatoren met gemak opstoken tot 80 graden. Hoe heter het zogenaamde afgiftesysteem, hoe makkelijker een ruimte warm wordt. Veel duurzame alternatieven voor een gasgestookte CV installatie leveren een systeemtemperatuur van maar 40 graden. Een traditioneel afgiftesysteem is echter te klein bemeten om een woning te verwarmen met zo’n lage temperatuur. De tweede stap is daarom dan ook het aanpassen van het afgiftesysteem naar een systeem met een groter oppervlak. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vloer- of wandverwarming. Waar moet je op letten en wat is het plan in de voorbeeldcase? Hier besteden we aandacht aan in een aparte blog.
Stap 3: verwarmingsinstallatie
De derde stap in het proces is de verwarmingsinstallatie. Vaak wordt gekozen voor een warmtepomp, maar welk soort is voor jouw pand geschikt? Bezit je bijvoorbeeld een monumentale woning in de binnenstad of een vrijstaand vooroorlogs landhuis? Er zijn verschillende warmtepompen: luchtwarmtepompen en bodemwarmtepompen. Daarnaast bestaan er ook systemen die een warmtepomp combineren met een andere verwarmingsinstallatie. We wijden een speciale blog aan dit onderwerp en vertellen hoe we dit aangepakt hebben bij het landhuisje.
Stap 4: Opwekken en opslaan van energie
De vierde en laatste blog over dit onderwerp gaat over het opwekken en opslaan van energie. Het plaatsen van zonnepanelen en een accu bijvoorbeeld. Wat zijn de valkuilen? Zijn er alternatieven voor een accu? Kun je een historische woning energieneutraal maken? We behandelen dit onderwerp bewust als laatst. Plek vier is namelijk een logische plek in het rijtje van stappen tot verduurzaming van de energiebehoefte van een woning.
Conclusie
Ga je aan de gang met het verduurzamen van een historische woning? Werk dan in de beschreven 4 stappen en in de goede volgorde. Begin met isoleren, zorg daarna dat het afgiftesysteem geschikt is voor lage temperatuur, kies vervolgens een duurzame verwarmingsinstallatie en denk tot slot na over zonnepanelen en het opslaan van energie. Bij ons voorbeeldproject pakken we alles in één keer aan. Dat is de beste methode. Misschien is dat bij jouw project niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat je tijdens de verduurzaming in de woning wilt blijven wonen, of omdat je het hele project niet in één keer kan financieren. Hak het project dan op in logische stukken.
Andere onderwerpen
Het energievraagstuk is niet het enige wat we aanpakken bij het landhuisje. Eerder schreven we blogs over:
In de komende weken schrijven we ook nog over:
- Isoleren
- Afgiftesystemen
- Warmtepompen
- Energieopwekking en opslag
- Bronboringen voor warmtepomp
- Asbestverwijdering