Geluidwering warmtepomp (WPAC)

In Nederland worden de laatste jaren steeds meer warmtepompen toegepast. In juli 2018 is er in de gaswet besloten dat nieuwe woningen niet meer standaard aangesloten worden op het gasnet en worden de gasketels slecht beoordeeld in de energieprestatieberekeningen zoals de BENG. Ook de verhoogde gasprijs en stijging van andere kosten doen mensen overwegen om hun huis te verduurzamen en te kiezen voor een gasloze woning.

Regel Bouwbesluit 1 april 2021

Met al die warmtepompen die geplaatst worden ontstaat er een nieuw probleem; namelijk geluidsoverlast van de buitenunit van de luchtwarmtepomp. Op 1 april 2021 is er in het bouwbesluit opgenomen dat een buitenunit niet meer dan 40 dB mag produceren op de erfgrens. Dit nieuwe artikel in het bouwbesluit is dus niet alleen voor jou bedoeld om minder last te hebben van het geluid van de buitenunit, maar zorgt er ook voor dat jij nog goed met de buren door één deur kunt blijven gaan.

Meer informatie hierover is te vinden in onze blog: ‘Nieuwe geluidseisen aan warmtepompen’

Buitenunit van een warmte pomp

De WPAC berekening

In de WPAC berekening wordt er gekeken naar de locatie waar de buitenunit komt te staan, welke klankborden er zijn zoals aanbouwen en schuttingen en hoeveel dB de warmtepomp produceert op maximale belasting. Des te verder de buitenunit van de erfgrens verwijderd is, hoe kleiner de kans is dat er overlast optreedt bij de buren. Daarnaast is het type warmtepomp bepalend voor het wel of niet slagen van de WPAC berekening. In gevallen dat de berekening niet voldoet kan er gekeken worden naar een andere positie voor de buitenunit of er kan een geluidswerende omkasting om de buitenunit geplaatst worden. Vaak is het type warmtepomp nog niet bekend in de vergunningsfase. In dit soort gevallen wordt de maximale dB berekend en kan later hierop een warmtepomp op uitgezocht worden.

WPAC berekening appartementengebouwen

Niet alleen voor vrijstaande woningen moet een berekening gemaakt worden, maar ook bij  appartementengebouwen kan er overlast ontstaan door de buitenunits. De WPAC berekening wordt hier niet gericht op de erfgrens, maar op het dichtstbijzijnde te openen raam van de buren. De meeste buitenunits worden op het dak bij elkaar geplaatst. De te openen ramen zitten dan altijd onder de buitenunit wat over het algemeen gunstiger is voor de WPAC berekening. De buitenunits worden vaak in groepjes geplaatst op het dak waardoor het geluid wordt versterkt als ze in dezelfde frequentie draaien. In deze gevallen wordt een cumulatieve berekening gemaakt van de units te samen.

Meer weten of een offerte aanvragen?

PH Bouwadvies heeft enkele specialisten op het gebied van de geluidwering die komt kijken bij de buitenunits van de warmtepomp. Zij kunnen je helpen bij het oplossen van het probleem en berekenen of buitenunit op de gewenste plek in de tuin kan komen te staan en of er maatregelen benodigd zijn. Wil je meer informatie neem dan contact met ons op. In onze blog ‘installatie in bouwbesluit’ lees je meer over de eisen van het bouwbesluit.

Zoek je toch iets anders?

Ben je opzoek naar een andere geluidsdienst? Ga dan terug naar onze hoofdpagina geluid of direct naar de subpagina’s van onze geluiddiensten:

BLIJF OP DE HOOGTE

PH Bouwadvies volgt de ontwikkelingen met betrekking tot nieuwe wet-en regelgeving op de voet. Wil je ook weten wat er gebeurt? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

ZOEKEN BINNEN PH BOUWADVIES RECENTE NIEUWS & KENNIS ARTIKELEN