Brandoverslag berekening: Optimalisatie met brandoverslag in appartementengebouwen

Beschrijving van berekening van een brandoverslag situatie door PH Bouwadvies

Brandoverslagsituaties komen vaak voor bij appartementengebouwen. Om in de appartementen zo veel mogelijk licht te krijgen, wordt vaak gekozen voor ramen van vloer tot vloer. Zo’n grote raampartij zorgt niet alleen voor een hoop licht binnen maar maakt natuurlijk ook een mooi uitzicht mogelijk en geeft een ruimte sfeer. Zo ook bij de studio’s van ‘De Hooge Riet’ in Ermelo.

Een nadeel van een dergelijke raampartij is dat er brandoverslag kan plaatsvinden als in één van de studio’s brand uitbreekt. Zo’n brandoverslagsituatie kan worden opgelost door toepassing van speciale beglazing en kozijnen, maar dit kan dit leiden tot hogere bouwkosten.

De waarden uit de berekening overschrijden de grenswaarde maar net. In overleg met Eik Bouwadvies is daarom besloten een onderzoek te starten om te berekenen wat de minimale afstand moet zijn tussen de kozijnen om geen brandoverslag te krijgen.

Repeterende structuur

Het appartementengebouw ‘De Hooge Riet’ telt 42 studio’s die allemaal dezelfde kozijnen hebben. Als alle kozijnen brandwerend uitgevoerd moeten worden, zal dit behoorlijke invloed hebben op de bouwkosten. Een logische vraag vanuit de opdrachtgever was dan ook om te onderzoeken welke maat de kozijnen moesten hebben zodat er geen brandwerende maatregelen nodig zijn om brandoverslag te weren.

In het plan zijn 3 verschillende situaties aanwezig waarin brandoverslag plaats kan vinden. Van de studio’s op de begane grond naar de studio’s op de eerste verdieping vindt brandoverslag plaats. De tweede situatie die onderzocht is, is tussen de studio’s op de eerste verdieping en de tweede verdieping. Ten derde is gekeken naar de mogelijke overslag van de fietsenberging op de begane grond naar de studio’s op de eerste verdieping. In de laatste twee gevallen blijven de waarden binnen de toetsingsgrens voor brandveiligheid.

In deze case study laat PH Bouwadvies zien welke brand overslag berekening zij gegeven hebben voor een appartementencomplex in Almelo
Visualisatie brandoverslag van de studio’s op de begane grond naar de eerste verdieping.
PH Bouwadvies geeft een voorbeeld van een Brandoverslag berekening voor een appartemetengebouw
Visualisatie brandoverslag van de studio’s van de eerste verdieping naar de tweede verdieping.
In deze case van ingenieursbureau PH Bouwadvies een voorbeeld gegeven van een brandoverslag berekening in een appartementencomplex
Visualisatie brandoverslag van de fietsenberging op de begane grond naar de studio’s op de eerste verdieping.

Waterballon: Hoe werkt brandveiligheid?

Brandoverslag is te vergelijken met een waterballon. Prik je in een waterballon een klein gaatje dan zal deze met een klein straaltje ver spuiten. Knip je een stuk van de ballon af, dan zal daar een dikkere straal water uit komen die veel minder ver uit de ballon spuit. Hoe groter de ballon is, des te meer water er uit de ballon kan vloeien over een langer tijdsbestek.

Dit is bij brandoverslag ook het geval; kleine smalle ramen zorgen voor hoge vlammen die weinig warmte afgeven. Brede grote ramen zullen voor een minder hoge vlammen zorgen, maar de hitte intensiteit is wel vele malen groter. Wordt deze intensiteit te hoog bij de bovengelegen ramen, dan zal het glas springen en is er een weg ontstaan voor de brand om over te slaan naar een bovengelegen appartement of studio. Speciale brandwerende beglazing en opschuimend band kan dit voorkomen. 

Wat gebeurt er precies bij brandoverslag? Ingenieursbureau PH Bouwadvies legt het aan de hand van een duidelijk waterballon-voorbeeld uit

Verhouding hoogte, borstwering en breedte

De afmeting van de opening in de gevel is dus bepalend voor hoe de vlam reageert, hoe hoog deze komt en hoe intens deze is. Hoe groter de afstand tussen de ramen is, des te kleiner de kans op brandoverslag. Maken we de ramen breder, dan zal de vlam minder hoog worden en heter. Maken we de ramen smaller, dan komt de vlam hoger, maar is die minder intens.

PH bouwadvies heeft voor het appartementengebouw ‘De Hooge Riet’ meerdere varianten onderzocht en heeft een verhouding gevonden waarbij er geen brandoverslag plaatsvindt.

Een mogelijke manier om brandoverslag te voorkomen, is door de kozijnen enkele centimeters kleiner te maken en een stukje op te tillen met dorpel. Het verhogen of verbreden van het kozijn was echter esthetisch echter niet wenselijk, daarom hebben we een naar een alternatieve oplossing gezocht.

Met brandwerende borstweringen bleek een brandoverslagprobleem ook voorkomen te kunnen worden. Aangezien de esthetische gevolgen op het ontwerp hiervan minimaal zijn, is de keuze hierop gevallen.

Kunnen wij ook met jou meedenken in een volgend project?

Heb je ook brandoverslag berekening nodig voor een project? Aarzel dan niet om contact op te nemen met PH bouwadvies voor advies. Wij kunnen je op vele vlakken helpen om het ontwerp te realiseren zoals je het hebt bedacht. Met onze brede kennis en creativiteit kunnen we meerdere opties aandragen en op zoek gaan naar de best mogelijke oplossing. Neem contact met ons op.

[Bron hoofdbeeld: Architectenbureau Visser & Bouwman BV]

Vaardigheden

Gepubliceerd op

26 oktober 2020

PH Bouwadvies