Op 8 Juni 2012 zond de minister van Binnenlandse Zaken een brief naar de 2e kamer met de aankondiging dat Rc-waarde voor vloeren, gevels en daken per 01-01-215 en de U-waarde voor kozijnen, ramen en deuren per 01-01-2013 worden verhoogd. In een eerder bericht op deze website is dit reeds aangegeven.  Wij schreven in dit bericht ook dat het ons niet geheel duidelijk was naar welk niveau de U-waarde wordt aangescherpt. In de brief van de minister is aangegeven dat een aanscherping van de U-waarde tot het niveau van HR++-glas kosteneffectief is, en derhalve kan worden doorgevoerd. Een concrete U-waarde ontbrak echter in de brief.

In het door DGMR uitgevoerde onderzoek is echter te lezen dat men is uitgegaan van een aanscherping van de U-waarde naar 1,65 W/m2.k. De verwachting is dan ook dat dit het niveau zal worden wat in het bouwbesluit per 01-01-2013 wordt vastgelegd.

In het onderzoek van DGMR is verder te lezen dat met de U-waarde de gecombineerde waarde glas en kozijn wordt bedoelt. Hierbij is de volgende samenstelling als uitgangspunt gebruikt:

  • HR++ glas met een U-waarde van 1,1 W/m2.k.
  • Houten kozijn met een U-waarde van 2,4 W/m2.k.
  • Psi-waarde voor de glasrand van 0,06 W/m2.k.

Gecombineerd levert dit een U-waarde op van 1,64 W/m2.k. en daarmee wordt voldaan aan de eis zoals deze waarschijnlijk per 01-01-2013 in het bouwbesluit wordt opgenomen.

Utiliteitsgebouwen

In utiliteitsgebouwen wordt veel gewerkt met thermisch onderbroken aluminium kozijnen of vliesgevels. Deze bezitten forfairair een U-waarde van 3,8 W/m2.k. In combinatie met HR++ beglazing wordt dan niet meer aan de nieuwe eisen voldaan. Veel leveranciers beschikken echter ook over kozijnen of vliesgevels met een verbeterende U-waarde, die net zoals houten kozijnen, zo rond de 2,4 W/m2.k. ligt. In combinatie met HR++ beglazing kan dan de maximale U-waarde worden gehaald. Vaak worden deze beter isolerende profielen niet standaard toegepast, dit zal dus moeten veranderen.

Deuren

In het geval van deuren wordt het moeilijker om aan de nieuwe eisen te voldoen. Een ongeisoleerde buitendeur met dubbelglas (buitendeur met stapeldorpels) bezit een U-waarde van ongeveer 2,0 W/m2.k. Dit is hoger dan 1,65 W/m2.k. en daarmee kan dus niet meer aan de eis worden voldaan. Eerder schreven we hier al een bericht over, dat kunt u hier lezen: isolatiewaarde van ramen, deuren en kozijnen in Bouwbesluit 2012. Zeer waarschijnlijk kan gesteld worden dat na 01-01-2013 enkel nog gewerkt kan worden met fabrieksmatig geproduceerde geisoleerde deuren, of mogelijk een houten deur met zeer goed isoleerde dubbel glas (U-waarde 0,8 W/m2.k. of lager) of 3-dubbele beglazing.