Het nieuwe pictogram voor vluchtrouteaanduiding

vluchtweg

Een wereldwijde norm voor grafische symbolen is door Europa en daardoor ook door Nederland overgenomen. Het betreft de norm die in Nederland  NEN-EN-ISO 7010 heet. De pictogramnorm voor vluchtrouteaanduiding, de NEN 6088, wordt daarom door het Nederlandse Normalisatie-instituut (NNI) eind januari ingetrokken.

Uit contact met het NNI blijkt dat het nog niet duidelijk is wat het intrekken van de norm betekend voor het gebruik van de “oude” symbolen. Er is nog geen overgangsregeling bekend en ook is vanuit de politiek nog geen datum genoemd waarop alle oude symbolen in Nederland zouden moeten zijn vervangen door de nieuwe. Waarschijnlijk is het standpunt van de Nederlandse Vereniging van Fabrikanten van Noodverlichting (NVFN) momenteel het meest correct. De NVFN geeft aan dat in bestaande situaties de oude pictogrammen voorlopig worden gehandhaafd, maar dat beheerders van bestaande gebouwen de twee symbolen niet door elkaar kunnen gebruiken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het nieuwe pictogram in Nederland de standaard wordt. Engeland en Duitsland zijn hier al enkele jaren mee bezig.

Het vertrouwde pictogram uit de NEN 6088 wordt geleidelijk vervangen door het nieuwe pictogram. De belangrijkste verandering in het pictogram voor vluchtroutes is dat het mannetje niet naar de deur rent, maar de deur al heeft bereikt en erdoor loopt. Een ander belangrijk verschil met het oude pictogram is de grootte van de pijl. In feite bestaat het pictogram voor de helft uit het mannetje in de deur en voor de helft uit de pijl. Juist deze extra grote pijl zorgt voor meer duidelijkheid, hetgeen heeft gezorgd voor de wereldwijde acceptatie.

bron: brandveilig.com, omgevingsweb en NNI

PH Bouwadvies