De eisen die omschreven staan in Bouwbesluit artikel 3.29 maakt dat we bij de nieuwbouw van een woning verplicht zijn te ventileren op basis van mechanische toe- en afvoer of natuurlijke toevoer en mechanische afvoer.

In dit artikel gaan we het hebben over het principe natuurlijke toevoer en mechanische afvoer. Met name de toevoer voorzieningen bij dit principe zorgen vaak voor problemen als men een verblijfsgebied en/of verblijfsruimte heeft onder een hellende kap.

Het natuurlijk toevoeren van ventilatielucht in een verblijfsgebied/verblijfsruimte is dan vaak niet mogelijk als er geen verticale kozijnen zijn geplaatst in een gevel. Diverse fabrikanten hebben tegenwoordig verschillende soorten zelfregelende roosters voor in of op een verticaal kozijn. Maar op welke manier moeten we nu ventileren als er geen verticale kozijnen aanwezig zijn in het verblijfsgebied/verblijfsruimte.

Geïntegreerde ventilatierooster in dakvensters

Vele van u denkt het probleem op te lossen met de geïntegreerde ventilatievoorzieningen in dakvensters. Dit is echter een foute aanname. De geïntegreerde ventilatievoorzieningen in dakvensters hebben vaak onvoldoende capaciteit en zijn bovendien niet zelfregelend. Hierdoor voldoen ze niet aan de eisen van artikel 3.31 van het Bouwbesluit.

Er dient dus op een andere manier verse lucht te worden toegevoerd. Tot voor kort waren hier weinig of zelfs geen oplossingen voor. Inmiddels zijn er door diverse fabrikanten oplossingen bedacht die voldoen aan alle eisen van het Bouwbesluit.

Hieronder hebben wij enkele producten beschreven waarmee u toch kunt ventileren onder een hellende kap:

 

Velux/Renson Regelbare Ventilatie Unit ZZZ 214

Velux

Een zelfregulerende ventilatiekap die de standaard bovenkap van een Velux dakraam vervangt. De nieuwe bovenkap zorgt voor een vergrote doorlaat van frisse lucht en voldoet tevens aan de eisen van het Bouwbesluit. Met dit nieuwe type rooster wat alleen toepasbaar is op de nieuwe generatie dakramen van Velux is het toch mogelijk om te ventileren middels een rooster in een dakvenster.

DucoRoofMax ZR

RoofMax

De RoofMax ZR is een zelfregelende ventilatiecombinatie voor een gecontroleerde natuurlijke luchttoevoer in ruimtes onder een (hellende) dakopstelling. De RoofMax ZR bestaat uit een dakdoorvoer met zelfregelende klep en een geluiddempend binnenrooster. Bij de keuze voor deze oplossing kan het voorkomen dat u meerdere dakdoorvoeren moet plaatsen om aan de minimale ventilatiecapaciteit te komen van uw verblijfsgebied en/of verblijfsruimte.

BUVA SusStream

BuvaSustreamEen BUVA SusStream is een zelfregelend ventilatierooster dat in een hellend dak onder de pannen in een dakelement kan worden geplaatst. Afhankelijk van de totale dikte van uw dakpakket kan er voor diverse modellen worden gekozen. Elke model rooster heeft zijn eigen toevoer capaciteit. Het ventilatierooster kan vanuit binnenuit worden aangebracht en worden onderhouden.

Bron

Gedeelten van deze tekst zijn overgenomen van de websites: velux.nlbuva.nlduco.eu.

Meer informatie?

Wilt u nu meer informatie of wilt u voor uw bouwplan een ventilatieberekening op laten stellen, neem dan contact met ons op.