Lever je in 2021 een woning, appartementencomplex of utilitair gebouw op? Dan moet je per 1 januari nog meer gegevens aanleveren om een omgevingsvergunning aanvraag te kunnen doen dan je in het verleden gewend was. Vanaf dan moeten alle nieuwbouwprojecten én alle projecten waarvan de vergunning is aangevraagd met een EPC berekening in 2020, namelijk worden voorzien van een opleveringsrapport volgens de BENG methode. Wat moet er allemaal instaan? Wij hebben een handige checklist voor je gemaakt.

Projectdossier

Voor projecten die worden ingediend voor een omgevingsvergunning in 2021 moet een projectdossier worden opgesteld. In een projectdossier worden alle gebouwde onderdelen gedocumenteerd door middel van foto’s en rapporten.

Dit is voor nieuwbouw projecten verplicht en voor projecten die vergund zijn door middel van de EPC berekening wordt dit aangeraden. Het ontbreken van gegevens kan namelijk tot een lager energielabel leiden. Wanneer niet alle gegevens zijn aangeleverd, moet in de herberekening worden uitgegaan van een lagere score voor bijvoorbeeld de Rc waarde. Hierdoor pakt het energielabel in sommige gevallen slechter uit.   

Welke gegevens moeten worden gedocumenteerd?

Een projectdossier bestaat uit drie onderdelen; foto’s, inregelrapporten en luchtdichtheidsmetingen. Hieronder lichten we ze toe.

Foto’s

In de eerste plaats moeten er behoorlijk wat foto’s aangeleverd worden. Dit zijn bijvoorbeeld foto’s van aansluitingen van isolatie op het kozijn of hoeken, foto’s van het typeplaatje van de installatie of foto’s van de afstandshouder van het glas. We hebben een handige checklist gemaakt zodat je er geen vergeet:

Ingenieursbureau PH Bouwadvies maakte een checklist van alles dat aangeleverd moet worden bij een omgevingsvergunning aanvraag vanaf 1 januari 2021 - download hem hier

Zijn er geen foto’s gemaakt van de isolatie? Dan wordt er 10% van de Rc waarde van de isolatie afgehaald in de berekening. Een escape om toch aan te tonen dat de isolatie goed is aangebracht, is het maken van een thermografie foto van het gebouw. Dit kan alleen in een koude periode van het jaar. Na oplevering van het gebouw moet het opleverrapport binnen 6 maanden worden gemaakt, dus met een oplevering in april kan het lastig worden om een thermografie foto te maken van de constructie. 

Inregelrapporten en luchtdichtheidsmetingen

Naast bewijsmateriaal in de vorm van bovengenoemde foto’s, moet een projectdossier een ingerelrapport van alle installaties bevatten. Indien er afgeweken wordt van de forfaitaire infiltratiewaarde, dient er ook een luchtdichtheidsrapport te worden opgesteld.

Belangrijk is dat op alle rapporten duidelijk vermeld staat waar deze zijn gemaakt. Meer hierover vind je in de volgende alinea.

Welke gegevens moeten er op de bewijsvoering staan?

Op alle rapporten, facturen en inmetingen moeten de adresgegevens van de bouwlocatie worden vermeld. Indien er ook nog een onderverdeling is gemaakt in individuele units, moet voor de bewijsvoering ook het specifieke bouwkavel of bouwnummer worden vermeld.

Verder moet van de toegepaste isolatie een factuur of ondertekende werkbon aanwezig zijn. Hierop moeten de gegevens worden vermeld zoals hierboven staat omschreven. Ook is een kwaliteitsverklaring van de isolatie voor de specifiek toegepaste constructie nuttig om toe te voegen.

Per diktemaat van de isolatie is een aparte bewijsvoering nodig in het projectdossier. Niet alleen bij de reguliere bouw van het gebouw maar ook voor al het meer- en minderwerk moeten de gegevens worden gedocumenteerd.

Download de BENG foto checklist hier

Hopelijk is het je nu helemaal duidelijk wat je moet aanleveren om je volgende project af te melden. Download de foto checklist hier en vink de onderdelen één voor één af:

Meer informatie over BENG

Ben jij al klaar voor de BENG? Doe de quiz, lees blogposts, bekijk infographics en video's - PH Bouwadvies

Meer lezen over de BENG-indicatoren BENG 1, BENG 2, BENG 3 en TO-juli? Of ons informatieve BENG-webinar terugkijken?

Op zoek naar advies op maat? Boek een BENG-scan

Ben je op zoek naar een advies op maat over jouw project? Boek dan hier een BENG-scan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PH Bouwadvies volgt de ontwikkelingen van nieuwe bouwwet-en regelgeving op de voet. Wil je ook weten wat er gebeurt? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

PH Bouwadvies