Wij krijgen er regelmatig vragen en/of opmerkingen over. Nu de bouw in een grote crisis verkeert zullen de doelstellingen voor energieneutrale nieuwbouw en de daarbij behorende verlaging van de EPC in 2015 wel worden uitgesteld. Niets is echter minder waar. Recentelijk heeft de overheid de afspraken nogmaals in convernanten met bouwpartijen vastgelegd.

Hieronder het nieuwsbericht zoals dit verscheen eind Juni op de website van de rijksoverheid.

Alle nieuwbouw vanaf 2020 zo goed als energieneutraal en minimaal 300.000 bestaande huizen en gebouwen per jaar energiezuiniger. Dat zijn nieuwe afspraken tussen overheid en betrokken partijen om het energieverbruik in huizen en gebouwen de komende jaren flink terug te dringen.

Dat maakte minister Spies (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) donderdag bekend tijdens de ondertekening van convenanten voor energiebesparing in de bestaande bouw (Meer met Minder), in de nieuwbouw (Lenteakkoord voor energiezuinige nieuwbouw ) en in de huursector (Huurconvenant). De convenantpartners zijn Bouwend Nederland, Energie-Nederland, UNETO-VNI, Aedes, De Woonbond, NEPROM, NVB en Vastgoedbelang.

Met de ondertekening zijn alle drie de convenanten uit 2008 geactualiseerd. Dat is noodzakelijk vanwege bijgestelde kabinetsdoelstellingen en de veranderde economische omstandigheden. Naast CO2-reducie (20% minder in 2020) gaat het in de afspraken om beheersing van de energielasten en het stimuleren van de bouw.

Hoge energienota

Het maatschappelijke belang is nu ook groter om het verbruik van energie terug te dringen. De energiekosten stijgen waardoor bij iedereen een hogere energienota op de deurmat valt. Energiebesparende maatregelen levert dan al snel een lagere energierekening op. Met een goede cv-ketel en betere isolatie neemt bovendien het comfort van wonen toe. Verder toont onderzoek aan dat de waarde van huizen en gebouwen met een laag energieverbruik hoger ligt.

De aanpak van energiebesparing kan zéker de bouwsector nu een belangrijke impuls geven. Het nemen van maatregelen levert werk op voor onder meer bouwers, installateurs en energieadviseurs. Dat sluit ook aan bij de voorstellen in de actieagenda van het Bouwteam.

Met de convenantpartners is onder meer het volgende afgesproken:

Huurconvenant:

  • Vanaf 2020 heeft de totale voorraad huurwoningen van corporaties een energielabel B of hoger.
  • Vanaf 2020 hebben particuliere huurwoningen voor 80 procent een label C of hoger.

Meer met Minder:

  • Minimaal 300.000 bestaande huizen en gebouwen per jaar energiezuiniger.

Lenteakkoord voor energiezuinige nieuwbouw:

  • In 2015 is alle nieuwbouw 50 procent energiezuiniger dan in 2007.
  • Traject naar bijna energieneutrale nieuwbouw vanaf 2020.

Verduurzaming

Minister Spies benadrukte dat voor verduurzaming van de economie is in het begrotingsakkoord 2013 een bedrag is uitgetrokken van € 200 miljoen. Daarvan gaat 70 miljoen naar een fonds voor energiebesparing in huizen en gebouwen. ‘Dit geld is beschikbaar voor cofinanciering van grootschalige projecten, maar ook voor particulieren’, aldus Spies.

De afspraken in de convenanten sluiten eveneens aan op het Plan van Aanpak Energiebesparing in de Gebouwde Omgeving. De nieuwe afspraken hebben een doorlooptijd tot 2020. Een koepelconvenant garandeert een verbinding tussen de drie geactualiseerde deelconvenanten. Met de ondertekenaars is afgesproken dat zij concrete acties gaan formuleren. Naar verwachting zijn de concrete uitvoeringsprogramma’s over een half jaar klaar.