Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft op 26 september in het Staatsblad wijzigingen op het Bouwbesluit 2012 laten publiceren.

Hiermee zijn de volgende besluiten rond energiezuinigheid per 1 januari 2015 definitief geworden:

  • Een aanscherping van de EPC-eisen voor woningen en alle typen utiliteitsgebouwen (zie ook eerder bericht)
  • Een verhoging van de thermische isolatie van dichte delen (minimale Rc-waarden naar 4.5 m2.K/W voor gevels en 6 m2.K/W voor daken. De Rc voor vloeren blijft 3.5 m2.K/W).
  • Een lichte versoepeling van de warmtedoorgangscoëfficiënt (gemiddelde Uw (van ramen) van maximaal 1.65 W/m2K). De eis wordt per 1 januari 2015 gesteld aan de gemiddelde Uw van alle ramen. Er mogen dan dus ook ramen in een gebouw zijn met een slechtere Uw, als het gemiddelde maar voldoet aan 1.65 W/m2.K.

Het laatste onderdeel doet bij ons nog een beetje de wenkbrouwen fronzen. Het is ons op dit moment onduidelijk hoe de gemiddelde U-waarde van ramen en deuren over een project zal worden berekend. Het kan voordelig zijn dat enkele ramen in een gebouw een slechtere isolatie waarde mogen bezitten, echter dit zal dan moeten worden gecompenseerd door op een andere locatie een opening met een veel hogere kwaliteit toe te passen. Aangezien de U-waarde van een normaal houten kozijn en dubbele beglazing rond de 1.65 W/m2K ligt, en daarmee ook het gemiddelde rond dit getal zal schommelen, betekend het toepassen van een slechte kwaliteit opening dat dit moeilijk kan worden gecompenseerd door enkel het toepassen van kozijnen waarvan de U-waarde rond de 1.65 W/m2K ligt.

Binnenkort meer hierover!

 

PH Bouwadvies