Breeam-NL

Wat is Breeam-NL?

BREEAM-NL is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen. De methode is geplitst in een keurmerk voor nieuwbouw en een keurmerk voor bestaande bouw. De nieuwbouw methode is sinds september 2009 operationeel. In april 2010 zijn de eerste gebouwontwerpen gecertificeerd.

BREEAM, dat staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method, is ontwikkeld en geintroduceerd door het Building Research Establishment (BRE). Het BRE is een onderzoeksinstantie uit Engeland die vergelijkbaar is met het TNO in Nederland. BREEAM-NL geldt hierbij als de standaard voor duurzame gebouwen voor de Nederlandse markt en geeft voor onderzochte gebouwen het de prestaties op het gebied van duurzaamheid. Het doel hiervan is om gebouwen te analyseren en te verbeteren.

Naast BREEAM-NL bestaan er verschillende andere duurzaamheidskeurmerken gericht op gebouwen in Nederland. Zo bestaan ook het Energielabel, de EPC-norm, GreenCalc, GPR-Gebouw, Eco-Quantum en LEED. BREEAM-NL is echter ook niet “alweer een ander label”. Het BREEAM-NL label wordt internationaal herkend en erkend. Aan het verkrijgen van een BREEAM certificaat zijn ook strenge voorwaarden gekoppeld. Het behalen van een BREEAM-NL certificaat is echter geheel vrijblijvend en niet verplicht.

In Nederland wordt inmiddels hard gewerkt naar harmonisatie van BREEAM-NL met de andere rekenmethoden. Dit betekent dat voor welk pakket je ook kiest, de duurzaamheid van een gebouw altijd op dezelfde manier wordt beoordeeld. Op dit moment gebruikt PelserHartman voor de beoordeling van de duurzaamheid van gebouwen de methode GPR Gebouw. Deze methode wordt in Nederland veel gebruikt. GPR Gebouw wordt veel genoemd in convernanten die zijn afgesloten door gemeenten met projectontwikkelaars en aannemers om te komen tot een duurzame gebouwvoorraad. De methode is ook zeer geschikt om te gebruiken als ondersteuning bij het adviestraject om te komen tot het realiseren van een duurzaam gebouw.

BREEAM-NL logo

Heeft u een project, of wilt u meer weten over wat PelserHartman voor u kan betekenen op het gebied van duurzaamheid? Neem dan snel contact op met ons op 073-6135729.