Energieprestatie

PelserHartman is al jaren gespecialiseerd in het maken van energieprestatieberekeningen. De berekeningen van PelserHartman worden snel en vakkundig voor u uitgevoerd. Naast het maken van de berekening kunnen wij u ook adviseren over de manier waarop het best de norm gehaald kan worden (het meeste rendement tegen de laagste investering),

Energieconcepten

PelserHartman biedt u standaard zonder enige meerprijs meerdere oplossingen op de EPC te halen. Er zijn namelijk altijd meerdere oplossingen te bedenken om aan de eisen te voldoen. U hoeft dus niet te kiezen voor een bepaald systeem zoals bijvoorbeeld balansventilatie, een zonneboiler en/of een douche-WTW. Samen met u bepalen we de uitgangspunten en in overleg werken wij desgewenst de verschillende energieconcepten voor u uit.

De verschillende energieconcepten, bouwkundige en installatietechnische uitgangspunten van de energieprestatieberekening worden in een overzicht naar u gestuurd. Bij deze informatie bieden wij u ook extra informatie aan over de verschillende soorten installaties.

Voor een voorbeeld van het overzicht en de extra informatie die wij voor u als PelserHartman voor uw project kunnen aanleveren, klik hier: Voorbeeld energieconcepten

Standaard nauwkeurige berekening zonder meerprijs! 

Een EPC-berekening kan op vele onderdelen worden beïnvloed door het nauwkeuriger invullen van de desbetreffende waarde. Hieronder geven wij u een inzicht in hoe PelserHartman te werk gaat en op welke onderdelen u de benodigde winst zou kunnen halen:

Warmteverliezen door koudebruggen:

  1. rekenen met de forfaitaire methode of
  2. rekenen met de uitgebreide methode.

PelserHartman rekent voor u altijd met de uitgebreide methode zonder meerprijs. Het rekenen volgens de uitgebreide methode kost extra tijd maar de EPC kan in sommige gevallen flink lager uitvallen, tot wel 0,05 punten.

Berekenen Rc-waarden:

  • standaard Rc-waarden invoeren (Rc=3,50 m².K/W – Rc=4,00 m².K/W enz.) of
  • exacte Rc-waarden (middels berekeningen bepaald) invoeren.

In de bijlage van ons rapport bevinden zich altijd op maat gemaakte Rc-waarde berekeningen van alle relevant uitwendige scheidingsconstructies. Echter laat PelserHartman u vrij om deze exacte Rc-waarde wel of niet in te voeren in de energieprestatieberekening.

U-waarde kozijnen:

  • standaard gecombineerde U-waarden invoeren (U=1,64 W/m².K.) of
  • exacte U-waarden (middels berekeningen bepaald) invoeren.

In de EPC-berekening wordt door PelserHartman voor kozijnen en beglazing een standaard U-waarde aangehouden. Bij toepassing van HR++ glas en een houten kozijn wordt veelal gerekend met een U-waarde van 1,64. In deze situatie wordt echter geen rekening gehouden met de afmetingen van de kozijnen, het aantal draaiende delen en de houtsoort.

Het is ook mogelijk de U-waarde nauwkeurig uit te rekenen, indien dit voor elk kozijn in een gebouw wordt gedaan kan hiermee een behoorlijke reductie op de EPC worden gerealiseerd. Het nauwkeurig uitrekenen van de U-waarde van (houten) kozijnen wordt niet standaard uitgevoerd. Hier zullen we wel een meerprijs voor rekenen.

Leidinglengtes:

  • forfaitaire leidinglengtes of
  • exacte leidinglengtes.

PelserHartman rekent in de EPC-berekening altijd met de forfaitaire waarden. Echter wordt er altijd gecontroleerd of het invoeren van werkelijke leidinglengtes een voordeel in de EPC oplevert. Indien dit mogelijk is wordt er in overleg gebruik gemaakt van deze optie.

Bouwbestuittoets

In de meeste gevallen zal een energieprestatieberekening worden gemaakt als onderdeel van een totale bouwbesluittoets. Indien wenselijk kan ook de berekening ook los worden aangeboden.

Vanaf 1 juli 2012 dient de energieprestatie berekend te worden middels een nieuwe norm. Op de pagina over deze NEN7120 vindt u meer informatie.

Meer weten?

Wilt u  meer weten over onze diensten met betrekking tot de energieprestatieberekeningen? Neemt u dan contact met ons op.